Maandag 19 mei – Polarcircle & Brønnøysund
19 mei 2025 - Tvervik, Noorwegen
Vanmorgen ging al om 7 uur de wekker, want vandaag zouden we de polarcircle weer voorbijvaren en zou er een ceremonie zijn. Eerst natuurlijk ontbijten, want zonder ontbijt gaan wij niets ondernemen.
Op tijd stonden we op dek 6 om (hopelijk) wat betere foto’s van de polarcircle standbeeld te maken. Daarna zijn we toch nog naar dek 9 gegaan voor de ceremonie. Er zou deze keer geen ijsklontjes en water aan te pas komen. NEE hadden ze levertraan…JAK! Jacq zegt, nu doe ik het wel. Dus zij onderging de ceremonie – 3 eetlepels van die gore levertraan en ik filmen. Daarna kreeg ze 1 lepel, anderen kregen er 1 per slok levertraan. Dus is zij teruggegaan om er nog eentje voor mij te halen. De officier was in een gulle bui zij hij tegen haar whahahaha. Daarna de smaak van de levertraan weggespoeld met een Havets Bobbler. Aan boord hebben we in een filmpje gezien dat deze wijn inderdaad wordt gebotteld en dan een paar maanden op de zeebodem wordt gezet om verder te rijpen.
Op dek 8 hebben we een paar bakken thee genomen om weer even warm te worden.
Vlak voor de lunch zijn we naar dek 9 gegaan voor zicht op de Seven Sisters….die waren nogal verlegen, want ze waren in mist gehuld. Hebben wij weer….Maar daarom niet getreurd…we zijn gewoon lekker gaan lunchen.
Na de lunch zijn we naar dek 5 gegaan waar een lezing zou worden gegeven over de energievoorziening van Noorwegen. Sondre (onze expeditieleider) is engineer en afgestudeerd op o.a. duurzaamheid. Veel van wat hij vertelde was voor mij oud nieuws, maar wat wel interessant is, is dat de electriciteitsprijs hier 0,15 ct per kW. Een schijntje bij wat wij in NL betalen. De meeste energie halen ze uit waterkrachtcentrales en ook hier is de discussie over de windmolens – bederven het zicht van het landschap – rendieren willen niet grazen in gebieden met windmolens enz. Zo zie je maar weer dat elk land zijn/haar uitdagingen heeft om de gestelde EU normen te halen.
Na de lezing, zijn we ons gaan omkleden op tempo doeloe, want bij aankomt in Brønnøysund gaan we op de bus richting Trollgatten. Dit gebergte is onderdeel de legende rondom trollen. Trollen veranderen in steen op het moment dat de trollen worden geraakt door de zon. Het hele verhaal van de berg Trollgatten en de Seven Sisters is terug te vinden via de link: https://www.hurtigruten.com/en/inspiration/coastal-highlights/helgeland
Als Jacq en ik al dachten dat de trap naar het uitkijkpunt van Alesund heftig was…deze gang naar de berg was nog even heftiger. Gelukkig deze keer wel mijn brace om en de wandelstokken mee. Deze werden ook door de gidsen verschaft, dus Jacq ook 2 stokken. Natuurlijk waren wij degene die achteraan de groep liepen. Boeiend! We gaan in ons eigen tempo omhoog en dat ging prima. We misten wel de praatjes van de gids, maar dat heeft hij op de terugweg goedgemaakt. Eenmaal boven…hebben we wat foto’s gemaakt, want de gang naar het gat was nog verder. Maar Jacq had de smaak ineens te pakken en liep door. Dus ik ook er maar achteraan Daar was ook de rest van de groep en heeft de gids nog e.e.a. verteld en aangewezen. Toen weer terug naar de bus…What comes up, must comes down….Nou die gang naar beneden was wel een dingetje…treetje voor treetje en rechts eerst en dan links. De gids vertelde dat de traptreden er pas 2 jaar zijn en zijn aangelegd door Sherpa’s uit Nepal. Zij weten hoe zij de stenen moeten leggen en treden moeten maken. Het schijnt dat zij meer stenen treden hebben aangelegd in Noorwegen. Ik had ook wel ergens een steen gezien met grote letters SHERPA, maar kon dit niet rijmen met Noorwegen. Het pad richting de Trollgatten was in het verleden een geitenpad en moeilijk begaanbaar bij minder weer. Dit nieuwe pad is beter toegankelijk voor niet berggeiten zoals Jacq en ik.
Eenmaal weer bij de bus, kregen we eerst nog een koffie/thee met een lokale lekkernij. Toen we in de bus zaten hoorden we dat we officieel trol zijn omdat we eten en drinken bij Trollgatten hebben geaccepteerd. Best! Zijn we nu officiële trollen whahahahaha
We kregen het recept van de lokale lekkernij (Troll lefse)
Aan boord hebben we als omgekleed, deootje onder en door naar het Farewell diner.
Deze keer geen vegetarisch, alleen keuze uit vis of vlees. Voorgerecht kregen we dus alletwee…eerst de zalm (was heerlijk) en daarna de Noorse erwtensoep (was erg zout) – wat een verrassing….Jacq lustte beiden niet. Het leukste was dat ze in 1e instantie zei..nou dan ga ik voor de soep – pea soup – dus ik zeg…dat is erwtensoep….Je had dat gezicht moeten zien. Dus ze heeft braaf een half lepeltje soep op
Daarna volgde het hoofdgerecht en dat stukje vlees vond ze zoooo lekker, dat ze er nog eentje kreeg. Het toetje daarentegen bevatte van die kleine gele besjes die ze hier oogsten – molter. Ik zeg..dat zijn die bessen die ze 1 voor 1 plukken – ja zegt Jacq die zijn zuur…ik had er net een paar op mijn lepel en iedereen aan de tafel keek toen wat ik ging doen. Ik kan dus echt niet tegen zuur eten…dan kijk ik ook erg vrolijk. Ik moest ze nu wel eten en ze lagen dus allemaal in een deuk om mijn gezicht. Jacq eet ze alsof ze zoet zijn, nou ze mocht ze hebben…de rest van het toetje heb ik wel braaf opgegeten.
Na het diner moesten we naar dek 8 voor een bubbeltje en de afscheidsspeech van de kapitein. Na een SKOLL ging het glaasje leeg en zijn we naar de hut gegaan.
Het schijnt dat de meeste gaten morgen van boord gaan in Trondheim. Wij niet, wij gaan nog een dagje door naar Bergen.
De foto’s volgen morgen – zo lekker slapen, morgen zijn we al heel vroeg in Trondheim.

Onze allereerste reis met de camper. Veel plezier in Bergen.
Weer ern super leuk verhaal. Jullie zien wel veel. Maken ook genoeg mee. Maar die wonder olie had ik niet gedronken. Dapper hoor. Brrrrr. Maar super. 😂😂😂😂😂😂